Szent Orbán-napi Borünnep, Kisnána, 2016. 05. 28.

Szent Orbán-napi borünnep 2016 Kisnána


  Eleink több évszázados hagyományát folytatva, Kisnána község bortermelőinek tisztes közössége ismét Borünnepet rendez Szent Orbán tiszteletére a Kisnánai Várban. Helyi borászok körmenete, borlátó választás, borkóstolás és egyéb kulturális műsorok.

Időpont:2016-05-28, 17:00-20:00

  Eleink több évszázados hagyományát folytatva, Kisnána község bortermelőinek tisztes közössége a 2001. esztendőben hagyományteremtő szándékkal hozta létre az Orbán-napi borünnepet, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül.
  Május 25. a szőlőhegyek védőszentje, Szent Orbán ünnepe. Ez a nap már a nyár kezdetét jelenti és egybeesik a szőlő virágzásának idejével. Ekkor még támadhatnak fagyok, súlyos károkat okozva a szőlőkben. Ezért a gazdák Szent Orbán segítségét kérik, hogy megvédje a szőlőt a károktól. A hagyomány szerint jó időben Szt. Orbán fába faragott képét felvirágozva, rossz időben a sárban húzva viszi az ünneplő menet a vár körül. A bortermelők évről-évre megválasztják a „Borlátót”, aki e minőségében jogosult a termelők pincéibe, korcsmákba betérni és a bor minőségét ellenőrizni. A hamis bort a kanálisba öntetni, a borcsinálót és a hamis bort forgalmazót botjával kegyetlenül megbüntetni.
  E napon kerül sor a „Szőlőjövések Könyve” idei bejegyzésének ismertetésére. A krónikák szerint Szent György napján a hegymesterek begyűjtötték a fiatal hajtásokat, hogy akkori állapotukban megörökítsék. A rajzoknak és a hozzájuk írt adatoknak nagy tapasztalati értékük volt, mert a gazdák ebből következtettek a szőlő állapotára, a követendő művelési módra és a várható termésre.
 
  A rendezvény ideje alatt minden kedves vendég megkóstolhatja a finom kisnánai borokat, és segíthet a eldönteni, melyik a legkiválóbb. A jó hangulat biztosításáról változatos műsorok gondoskodnak.

Rendező: Kisnána Község Önkormányzata
A rendezvény honlapja »


Jelenleg 0 db termék van a kosárban!
Kattintson ide a felíratkozáshoz
Hírlevél

Hírlevél szövege